Hoe leg je tapijttegels?

Tapijttegels Leggen

Hoe leg je tapijttegels?

Tapijt is er in allerlei soorten en maten. Tapijt kan gelegd worden in woonkamers, slaapkamers, kantoorruimtes en nog vele andere ruimtes. Voor veel mensen brengt tapijt sfeer en warmte in een ruimte. Je kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren tapijttegels leggen om zo een blok, looppad of patroon te creëren.

Project Klm 4
Diverse tapijttegels Nieuw B in de kleuren grijs en blauw

Tapijt wordt ook veel geleverd in tapijttegels, meestal een vierkant stuk tapijt waarmee allerlei creatieve patronen en clusters gemaakt kunnen worden. Het aanbrengen van deze sfeervolle en warme bekleding kun je natuurlijk door een vakman laten doen, maar waarom niet gewoon zelf? Echter, hoe leg je tapijttegels?

Hoe leg je zelf tapijt(tegels)?

Het voordeel van tapijttegels is dat ze eenvoudig te leggen en te verwijderen zijn. Je kunt ze ook gemakkelijk meeverhuizen naar de volgende locatie en zijn meerdere malen herbruikbaar. 

Tapijttegels Zelf Leggen

Verschillende legmethodes

Na het kiezen van je favoriete tapijttegels zijn er verschillende manieren om de tapijttegels aan de vloer te bevestigen.

Tapijttegels lijmen

Wanneer je besluit jouw tapijttegels te lijmen, worden deze over het gehele oppervlak van de vloer aangebracht door middel van speciale lijm. Hiervoor zijn verschillende soorten lijmen beschikbaar en wanneer de lijm is opgedroogd, zitten de tapijttegels stevig vast op de ondergrond.

Hierdoor kan zware belasting de tegels niet verschuiven of verplaatsen. Let er bij het gebruiken van de lijm op dat je kiest voor een oplosvrije variant. Deze moet aan enkele criteria voldoen en bevat geen organische verbindingen.

Overigens zorgt een oplosvrije lijm ervoor dat het weghalen van de tapijttegels een stuk makkelijker is.

Fixeren

Wil je geen lijm gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor dubbelzijdige tape. Dit hecht goed aan de tapijttegels maar maakt het bovendien relatief makkelijk om de tapijttegels later weer weg te halen , wat bij lijmen zeker minder het geval is. 

Wij hebben dubbelzijdige tapijttape zowel voor het tijdelijk als permanent leggen van tapijttegels. Een voorbeeld is dubbelzijdige linnen expo tape wat inhoudt dat dit ideaal is voor het tijdelijk bevestigen van tapijttegels.

Pas na drie maanden hecht deze tape zich aan de ondergrond zodat deze tape vooral wordt toegepast bij tijdelijke evenementen zoals bijvoorbeeld een beurs, feest of expositie. Daarnaast hebben we dubbelzijdige tapijttape wat ideaal is voor een permanente hechting van tapijt en vloerbedekking. Bij beide rollen breng je de de tape aan bij de eerste vier tegels in het midden van de ruimte en plak je de tegels die langs de wanden liggen vast.

Los leggen

In ruimtes kleiner dan 30 m² is er een mogelijkheid om tapijttegels los te leggen. Deze methode heeft niet onze voorkeur omdat de tegels bij de kleinste belasting  kunnen verschuiven.

TacTiles

Tevens verkopen wij TacTiles. TacTiles zijn transparante vierkantjes van 75 x 75 mm.   

TacTiles verbinden tapijttegels horizontaal aan elkaar. Daardoor ontstaat een ‘zwevende vloer’ die niet uitzet of krimpt. Zo heb je geen lijm nodig en voorkom je kleverige rommel en beschadiging van de ondervloer. TacTiles zijn dus ideaal om snel, eenvoudig en schoon tapijttegels te installeren (let op, TacTiles kunnen niet gebruikt worden bij tapijttegels welke een Sone-backing hebben).

Je plaatst de TacTile op de hoek van een tegel, waarna je de aangrenzende tegels erop aansluit. De TacTiles zorgen voor een sterk horizontaal verband, maar je kunt de tegels gemakkelijk optillen. Wil je een tegel vervangen? Til de oude op, plaats de nieuwe, klaar!  Na de installatie blijft er weinig afval achter. Je hoeft bovendien geen gereedschap schoon te maken of weg te gooien of een emmer lijm te verslepen. Een doos TacTiles van 500 stuks weegt slechts 1 kilo! 

TacTiles stoten nauwelijks chemische stoffen uit en zijn, net als drinkflesjes, gemaakt van PET. Daardoor kunnen ze gemakkelijk worden gerecycled. 

Stappenplan: je favoriete vloer is binnen!

Je hebt je vloer uitgekozen en de bestelling is binnen. Er zijn een paar zaken om rekening mee te houden.

  • De producten kunnen tijdelijk geplet zijn als gevolg van verpakking, opslag en vervoer. Dit effect treedt op bij alle soorten en kwaliteiten tapijt en verdwijnt vanzelf weer wanneer de polen zich weer herstellen
  • Wij vervoeren onze tapijttegels op pallets. Bij aankomst is het aan te raden om de folie direct te verwijderen zodat de tapijttegels hun originele vorm behouden. 
  • De tapijttegels dienen geacclimatiseerd te worden in de ruimte 24 uur voordat ze gelegd worden bij tenminste 16 graden celsius.
  • Op de onderkant van onze tapijttegels staan doorgaans pijlen welke de poolrichting aangeeft (zie afbeelding hieronder). Er zijn ook ontwerpen welke je richtingloos kan leggen zoals Interface Composure.
600 Gb Gr 50 001 3
Scandinavian legrichting pijlen volgen backing tapijttegel.

 

 

Stappenplan: zelf tapijttegels leggen

De voorbereidingen zijn getroffen en je weet welke methode jij gaat gebruiken voor het leggen van jouw perfecte tapijttegels in jouw woning. Vanzelfsprekend is het makkelijker om tapijttegels te leggen in kleinere ruimten, maar tapijttegels zijn wel makkelijker zelf te leggen dan gewoon tapijt.

Hoe leg je zelf tapijttegels?

In onderstaande handleiding krijg je een gedetailleerde leginstructie:

Stap 1. De vloer dient egaal, droog en schoon te zijn en eventuele oneffenheden dichten. Begin met het leggen van de tapijttegels vanuit het midden van de ruimte. Hiervoor moet je dus eerst nauwkeurig het midden bepalen. Je kunt dit doen door middel van een slaglijnmolen.

Met dit gereedschap kun je over een grote afstand een zuivere, rechte lijn trekken door een met krijt doordrenkt koord, waardoor er uiteindelijk een kalkstreep op de vloer getrokken wordt. Door vervolgens een kruis te zetten vanuit het midden van de randen kun je het middelpunt van de kamer vinden.

Stap 2. Leg vervolgens een van de tapijttegel op dit middelpunt van de ruimte. Deze kun je vastmaken met tape, dubbelzijdig plakband, lijm of een andere gekozen methode.

Stap 3. Leg de andere tapijttegels strak tegen de middelste tegel aan.

Stap 4. Wanneer je alle hele tegels hebt gelegd, zijn er (meestal) randen over die bij de wanden van de ruimte zitten. Voor deze stukken vloer moeten een aantal tegels op maat gesneden worden. Dit doe je door op de tegel die het dichtst bij de wand ligt een nieuwe tegel te leggen.

Stap 5. Boven op deze tegel leg je nog een tegel, waardoor er nu een driedubbele laag van tapijttegels ligt. De bovenste tegel schuif je vervolgens tegen de muur aan. Hierdoor komt de tegel voor een gedeelte op de andere tegels te liggen en voor de rest op de nog kale vloer.

Stap 6. Teken de rand af waar de bovenste tegels een overlapping vormen met elkaar op de onderste van de twee bovenste tegels.

Stap 7. Langs de afgetekende rand kun je de tegel afsnijden met een stanleymes en een stalen liniaal. Neem hiervoor een stuk hardboard als ondergrond om niets te beschadigen. Het afgesneden stuk tapijttegel past precies tussen de onderste tapijttegel en de wand. Leg tot slot ook de afgesneden tegels vast en klaar is de klus!

 

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *