nexus slot

depo 25 bonus 25

nexus slot

zeus slot

garansi kekalahan 100

7 tips voor een duurzamere woonkamer - Sparo Tapijttegels

7 tips voor een duurzamere woonkamer

Duurzame Woonkamer

7 tips voor een duurzamere woonkamer

Je wilt leuk en comfortabel wonen, maar niet ten koste van de wereld. Dat is een uitdaging, want een woonkamer staat meestal vol met spullen die een belasting vormen voor het milieu.

Ze verbruiken grondstoffen, kosten energie om te maken en leveren afval op. Natuurlijk kan je minimalistisch gaan wonen en praktisch zonder meubels en spullen leven.

Als je daar gelukkig van wordt, moet je dat zeker doen. Het alternatief is om bewuste keuzes te maken voor de inrichting van je woonkamer. En misschien heb je dan iets aan de volgende tips.

1. Kies voor gebruikte tapijttegels

Er worden jaarlijks duizenden kilo’s aan tapijttegels weggegooid. Afkomstig uit kantoorpanden en huizen, en alleen maar afgedankt omdat de eigenaar een nieuwe inrichting wilde.

Gelukkig zijn wij niet de enige die dat ontzettend zonde vinden! Daarom kopen wij tegels op, sorteren deze en maken ze schoon als dit nodig is.

Zo kun jij gebruikte tapijttegels kopen die als nieuw zijn. Ze zijn (veel) goedkoper dan nieuwe tegels, en je beperkt tegelijk het verbruik van grondstoffen en het ontstaan van afval.

Een prachtig initiatief toch?

2. Ga voor duurzaam hout

Wil je kastjes, vloerdelen of andere woonelementen van hout kopen? Let er op dat je een materiaal kiest dat duurzaam geproduceerd is. Bijvoorbeeld gemaakt van hout uit productiebossen met het FSC-keurmerk.

Als je voor een ander materiaal voor je inrichting kiest, kijk dan naar materialen die weinig energie kosten om te produceren, en die goed recyclebaar zijn. Alweer is duurzaam hout hier een goede keuze, maar natuursteen, bamboe, en ook gerecycled metaal zijn beter dan de alternatieven.

3. Verzorg je vloer

De beste manier om je vloer duurzaam te maken, is door hem goed te verzorgen. Je hebt mensen die elke twee of drie jaar hun vloer vervangen. Dat levert flink wat afval op, en er zijn weer nieuwe materialen nodig om de nieuwe vloer te produceren.

Doe het tegenovergestelde!

Zorg dat je vloer netjes ligt en schoon blijft, zodat hij even lang meegaat als jij in het huis woont. Leg hem op een stabiele, egale ondergrond van beton of gewoon op de oude vloer.

Looppaden in tapijt zijn makkelijk te voorkomen door regelmatig de stofzuiger te pakken. Tevens verlengt dit de levensduur van de tapijttegels.

Maak de vloer dus regelmatig schoon, maar zorg dat een houten vloer droog blijft. Is het bovenste laagje niet meer zo mooi? Desnoods schuur je vloer gewoon, waardoor hij er weer als nieuw uitziet!

4. Koop energiebesparende LED-lampen

Eén van de beste manieren om energie te besparen is door LED-lampen te gebruiken. Deze lampen zetten praktisch alle gebruikte energie om in licht, niet in warmte.

Niet alleen duurzaam, maar ook voordelig en veilig.

Ze gaan veel langer mee dan de alternatieven, en bevatten geen gevaarlijke chemicalieën. LED-lampen zijn wat duurder dan spaarlampen, maar door het veel lagere energiegebruik is dat op termijn geen probleem.

Dacht je trouwens dat LED-licht koud en ongezellig is? Dat is al lang niet meer zo – LED-lampen en LED-panelen heb je nu in veel zachte, heldere kleuren.

5. Verf bewust!

Je woonkamer een vrolijk nieuw kleurtje geven zonder schade aan het milieu, kan dat? Zeker – door gewoon te letten op de stoffen in je verf. De pigmenten worden bijvoorbeeld altijd ondersteund door een drager.

Bij alkydverf is dat het zeer giftige terpentine – laat die bussen maar staan dus. Water en kalk zijn veel betere opties. En ook verf op basis van gips of leem is een milieuvriendeljke manier om je muren weer netjes te krijgen.

Kijk naar de keurmerken, en je komt er vanzelf achter wat de milieuvriendelijkste keuze is.

6. Zoek naar tweedehands meubels

Waarom zou je dure nieuwe meubels in huis zetten als de kringloopwinkels van Nederland volstaan met prima gebruikte exemplaren? Tafels, stoelen en banken waren vroeger erfgoed dat generaties lang in de familie bleef.

Jij kan die trend weer oppikken door voor een zacht prijsje je meubilair bij een tweedehandswinkel te halen. En net als bij een houten vloer kan je, als je de tijd en de handigheid hebt, de meubels een heel stuk mooier maken.

Schuur ze, verf ze, lak ze.

Repareer gebroken plankjes, zet er een nieuwe zitting in, schroef er zelf armleuningen op. Kussens zijn natuurlijk ook vervangbaar. En je zal merken dat een oud meubelstuk, zeker als je het zelf onderhoudt, veel meer voldoening geeft dan een fonkelnieuw exemplaar van duizenden euro’s.

7. Bewaar je oude spullen

Wie wat bewaart, die heeft wat. Zonder een dwangmatige hoarder te worden, kan jij ook besparen op de productie van nieuwe spullen. Als je de ruimte hebt, sla dan ruwe materialen en bruikbare tweedehandsspullen op.

Koop of timmer houten kasten en rekken, en bewaar daarin papier, hout, verf, metaal, textiel, meubeltjes, bouw- en klusmaterialen en gereedschappen. Wedden dat die ooit van pas gaan komen, of dat je ze nog kunt ruilen met anderen?

Deze tip gaat lijnrecht in tegen de trend van minimalisme – al je spullen naar de kringloop brengen en op de vloer wonen. Maar door slim te hergebruiken verminder je juist de afvalstroom!

Deel dit bericht


slot qris

bonus new member

slot777

slot777

https://kelurahanwahno.kotajayapura.id/wp-includes/js/bonus-new-member/

https://kroya-kroya.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/depo-20-bonus-20/

spaceman

spaceman